Základy návrhu designu solárního systému

Solární fotovoltaické (FV) panely jsou místem, kde se vyrábí elektřina, ale jsou pouze jednou z mnoha částí kompletního solárního systému. Aby byla vyrobená elektřina užitečná v domácnosti nebo firmě, musí být zavedena řada dalších technologií.

Naši nabídku solárních panelů najdete na tomto odkazu.

 

MONTÁŽNÍ KONSTRUKCE

FV pole musí být namontováno na stabilní, trvanlivé konstrukci, která dokáže pole podepřít a odolat větru, dešti, krupobití a korozi po celá desetiletí. Tyto konstrukce naklánějí FV pole v pevném úhlu určeném místní zeměpisnou šířkou, orientací konstrukce a požadavky na elektrickou zátěž. Pro získání nejvyššího ročního energetického výkonu jsou moduly na severní polokouli nasměrovány přímo na jih a nakloněny pod úhlem rovným místní zeměpisné šířce. Montáž do konstrukce je v současnosti nejběžnější metodou, protože je robustní, všestranná a snadno se staví a instaluje. Stále se vyvíjejí sofistikovanější a méně nákladné metody.

U fotovoltaických polí namontovaných na zemi sledovací mechanismy automaticky pohybují panely tak, aby sledovaly slunce po obloze, což poskytuje více energie a vyšší návratnost investic. Jednoosé sledovače jsou obvykle navrženy tak, aby sledovaly slunce z východu na západ. Dvouosé sledovače umožňují modulům zůstat nasměrované přímo na slunce po celý den. Sledování přirozeně vyžaduje vyšší počáteční náklady a sofistikované systémy jsou dražší a vyžadují více údržby. Jak se systémy zdokonalovaly, analýza nákladů a přínosů stále více upřednostňuje sledování pro pozemní systémy.

Konstrukce_solárních_panelů

 

STAVEBNÍ INTEGROVANÉ SOLÁRNÍ PANELY

Zatímco většina solárních panelů je umístěna ve vyhrazených montážních konstrukcích, lze je také integrovat přímo do stavebních materiálů, jako jsou střešní krytiny, okna nebo fasády. Tyto systémy jsou známé jako solární panely integrované do budovy (SPIB). Integrace solární energie do budov by mohla zlepšit efektivitu materiálu a dodavatelského řetězce kombinací nadbytečných součástí stavby a snížit náklady na systém použitím stávajících systémů budov a podpůrných konstrukcí. Systémy solárních panelů integrovaných do budov (SPIB) by mohly poskytovat energii pro aplikace stejnosměrného proudu (DC) v budovách, jako je LED osvětlení, počítače, senzory a motory, a podporovat efektivní aplikace budov integrované do sítě, jako je nabíjení elektrických vozidel. Systémy SPIB stále čelí technickým a komerčním překážkám širokého použití, ale jejich jedinečná hodnota z nich dělá slibnou alternativu k tradičním montážním konstrukcím a stavebním materiálům.

 

MĚNIČE NAPĚTÍ

Měniče napětí (střídače, invertory) se používají k přeměně stejnosměrného proudu (DC) generovaného solárními fotovoltaickými panely na střídavý proud (AC), který se používá pro místní přenos elektřiny, stejně jako většina spotřebičů v našich domácnostech. Solární systémy mají buď jeden měnič napětí, který přeměňuje elektřinu generovanou všemi moduly, nebo mikroinvertory, které jsou připojeny ke každému jednotlivému modulu. Jeden měnič napětí je obecně levnější a lze jej v případě potřeby snadněji chladit a udržovat. Mikroinvertor umožňuje nezávislý provoz každého solárního panelu, což je užitečné, pokud mohou být některé moduly například zastíněné. Očekává se, že měniče napětí bude nutné vyměnit alespoň jednou za 25 let životnosti FV pole.

Pokročilé invertory, neboli „chytré invertory“, umožňují obousměrnou komunikaci mezi střídačem a rozvodnou sítí. To může pomoci vyrovnat nabídku a poptávku buď automaticky, nebo prostřednictvím vzdálené komunikace s provozovateli – dodavateli elektrické energie. Možnost sledovat a mít kontrolu nabídky a poptávky elektřiny umožňuje snížit náklady, zajistit stabilitu sítě a snížit pravděpodobnost výpadků elektřiny.

Naši nabídku měničů napětí pro solární systémy najdete na tomto odkazu.

 

BATERIOVÉ ÚLOŽIŠTĚ

Baterie umožňují akumulaci solární fotovoltaické energie, takže ji můžeme použít k napájení našich domácností vBateriové_úložiště noci nebo když počasí brání slunečnímu záření, aby se dostalo k solárním panelům. Nejen, že je lze používat v domácnostech, ale baterie hrají stále důležitější roli pro dodavatele elektrické energie. Když zákazníci dodávají solární energii zpět do sítě, baterie ji mohou ukládat, aby mohla být vrácena zákazníkům později. Zvýšené používání baterií pomůže modernizovat a stabilizovat elektrickou síť naší země.

Naši nabídku baterií pro solární systémy najdete na tomto odkazu.

 

Zdroj informací: Office of Energy Efficiency & Renewable Energy (Washington, DC 20585, US)